Bat Conservation International (Uluslararası Yarasa Koruma) ekibine göre doğada en az 1300 yarasa türü mevcuttur. Bu türlerden yaklaşık 30 tanesi Türkiye’de yaşamaktadır. Yarasalar, sanılanın aksine kör değildirler. Bizler nasıl ki gece görmekte zorlanıyorsak, onlarda aynı şekilde zorlanırlar. Daha iyi avlanabilmeleri için ışığın az olduğu koşullara uyum sağlayabilir. Hem ışığın durumuna göre uyum sağlayan gözleri hem de gelişmiş işitme yetenekleriyle, yarasalar avını kolaylıkla bulabilmektedir.
Ekolokasyon
Yarasaların görme duyusu diğer canlılardan biraz farklıdır, buna görmeden daha çok hissetme denilebilir. Yarasaların yön bulması çıkardıkları çok yüksek frekanslı ses dalgalarının, etraflarındaki cisimlere çarpıp geri dönmesi yardımıyla olur. (ekolokasyon) Bu sesler, çoğunlukla insanlar tarafından duyulamaz.
Yarasalar canlı bir radar sistemi gibidir. 200.000 frekanslı sesleri rahatlıkla duyarlar. Hâlbuki insan, frekansı en fazla 20.000 olan titreşimleri ses olarak duyar. Bu ses-yankı sistemiyle oluşmuş radarları sayesinde gece ve gündüz bir yere çarpmadan rahatlıkla uçabilirler.
İnsanoğluna Bir Örnek Yarasalar
Yarasa süpersonik sesleri burnu ve ağzı ile çıkarır. Hassas kepçe kulakları ve hissî organlarıyla algılar. Yarasalar böcek avlarken uçuş esnasında saniyede 200 çığlık çıkarırlar. Silahlı kuvvetler yarasaların ekolokasyon sistemi üzerinde çalışmışlardır. Buna bağlı olarak radar ve sonarlar geliştirilmiştir. Bilim adamlarına göre yarasanın sonar sistemi, insanoğlunun yapmış olduğu radar ve sonar sistemlerinden bir milyar defa daha hassas ve tesirlidir.
Yarasalar kaç yavru doğurur? Yavrularını nasıl tanır?
Yarasa yılda sadece bir yavru verir. Annelerin bebeklerini tanıması ultrasonik seslerle olur.
Yarasalar Kuduz Yapar Mı?
Evet yarasaların bazı türleri kuduz etkeni taşımakta ve ısırdığında insana bulaştırmaktadır. Bir yarasa tarafından ısırılırsanız ya da bir yarasanın tükürük gibi infeksiyöz materyali göz, burun, ağız ya da bir yara ile teması olursa etkilenmiş alanı iyice yıkayın acilen tıbbi yardım alın. Mümkün olduğu takdirde yarasayı yakalayın ve kuduz testi için bir laboratuvara gönderin.
Yarasalara hiçbir zaman elle dokunulmamalıdır.
Bir Yarasanın Kuduz Olduğunu Nasıl Anlayabilirim?
Kuduz sadece bir laboratuvar tarafından doğrulanabilmektedir. Bir yarasaya bakarak kuduz olduğunu söylemek mümkün değildir fakat genellikle gün boyu görülen ve daha sonrasında bulmakta zorlanılan ve uçamayan yarasaların diğer yarasalara göre kuduz olma ihtimali daha yüksektir.