Doç. Dr. Uludüz: “Migren kronik bir hastalık ve tedavisi ömür boyu sürüyor. Şu anda yapılan araştırmalara göre bu aşı ayda bir uygulanarak hastalık ile mücadele ediliyor. Ancak üç-altı ay ya da bir yıl etkili olacak hâle getirilmesi için çalışmalar devam ediyor. Migren aşısı; seyrek atak yaşayanlarda atak sırasında, tekrarlayan ve sık görülen ağrılarda ise aylık olarak hastaya uygulanabilecek koruyucu bir tedavi.”
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Algoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derya Uludüz, TRT Haber’de yayımlanan, Dr. İbrahim Ersoy’un sunduğu “Uzman Gözüyle Sağlık” programında, migren aşısı ile ilgili yürütülen çalışmalar konusunda açıklamalarda bulundu.
Aşı ile hastalıktan tamamen kurtulmak mümkün olacak
Çalışmalarına 2004 yılında başlanan ve olumlu sonuçlar alınan migren aşısında hastalara “Calcitonin Gene-Related Peptide (CGRP)(kalsitonin gen ilişkili peptid)” maddesi veriliyor ve migrenin ortaya çıkışı engelleniyor.
Uludüz, “Hastalara atak sırasında uyguladığımız bir aşı 2004 yılında ortaya çıktı, 2006 yılında bu aşının koruyucu olup olmayacağı çalışmalarına başlandı. Bu çalışmalarda atak sırasında hastaya verilen CGRP’nin ağrıları geçirdiği saptandı. 2014 yılında hastalığı ortadan kaldırmak için aşı geliştirilme çalışmalarına başlandı. Sonuçları bu yılın Haziran ayında açıklanacak.” dedi.
Aralık ayında açıklanan ön değerlendirme sonuçlarının olumlu olduğunu belirten Doç. Dr. Uludüz, “Migren kronik bir hastalık ve tedavisi ömür boyu sürüyor. Şu anda yapılan araştırmalara göre bu aşı ayda bir yapılarak hastalık ile mücadele ediliyor. Ancak üç-altı ay ya da bir yıl etkili olacak hâle getirilmesi için çalışmalar devam ediyor.
Yani bu aşı; seyrek atak yaşayanlarda atak sırasında, tekrarlayan ve sık görülen ağrılarda ise aylık olarak hastaya uygulanabilecek koruyucu bir tedavi.” açıklamalarında bulundu.
“Fazla ağrı kesici kullanmak da ağrıya neden olur”
Baş ağrısı nedeni ile polikliniğe başvuran hastalardan bir kısmının migren tanısı aldığını ifade eden Uludüz, “Migren bu grubun içinde çok şiddetli bir ağrı. Kişinin hayatını etkileyen, depresyon ve cinsel bozukluklara neden olabilen bir ağrı.” dedi.
Bilinçsiz kullanılan ağrı kesicilerin bağımlılık yapabileceğine değinen Doç. Dr. Uludüz, “Hastaların ayda bir ya da iki kez ağrı kesici kullanmasında bir sakınca yok; ancak bu ayda beş altıyı bulduğu zaman alarm çalmaya başlar. Siz ağrı kesici almayı sıklaştırırsanız beyin o ağrı kesiciye karşı bir istek duyar ve bağımlılık gelişir.
Bazı hekimler migren ağrısı için yeşil ve kırmızı reçete yazıyorlar. Bu ilaçlar çok hızlı bağımlılık geliştirir ve bunu içmediğinizde sıkıntı yaşarsınız. Biz bunlara ağrı kesicileri fazla kullanmaktan kaynaklı baş ağrısı diyoruz ve bu ağrı ‘dünya baş ağrısı sınıflandırmasında da yer alıyor.” şeklinde konuştu.
Kaynak:http://www.medimagazin.com.tr/