Torii (toh-ree) gate (Tori kapısı) dinsel anlamı olan bir geçit. Bu dünya ile ruh dünyasını birbirinden ayırdığı varsayılan bir kapıdır.
Birçok varyasyona sahip olan torii, karakteristik olarak, her iki taraftaki direklerin ötesine uzanan bir dikdörtgen ve birincisinden daha kısa bir ikinci kemerin iki silindirik dik direğin üstüne yerleştirilmesiyle oluşur. Genellikle parlak kırmızı boyalı torii, tapınağın kutsal alanı ve sıradan alan arasındaki sınırı belirler. Torii ayrıca bir dağ ya da kaya gibi diğer kutsal noktaları da tanımlamaktadır. Farklı bölgelerdeki yerel inanışa göre değişik kutsal ruhları simgelemek üzere birçok farklı şekilde ve renkte karşımıza çıkabiliyor.

Şintoizm inanışında, şinto mabetlerinin girişindeki bu kapıdan geçtikten sonra ruhların sizin ettiğiniz duaları duyduğuna inanıyor Japonlar. Bu ruhlar onların inanışına göre bizdeki Allah veya ruh betimlemesinden biraz farklı kutsal ruh/ruhlar demek sanırım daha doğru olur.
Büyük şinto tapınaklarında birden fazla torii bulunuyor. Kırmızı torii mabete ana girişi simgelerken daha içerilerde kullanılan taştan yapılma bir torii ise mabetin kalbine (esas ritüel alanına) geldiğinizi belirtiyor. Kırmızı yerine bazen başka anlamları yüklemek için siyah veya renksiz (boyasız) toriiler de kullanılıyor.
İnari inanışının mabetlerinde ise biraz farklı olarak birçok (bazen yüzlerce) torii kapısından oluşan bir tünel kullanılıyor. Aslında bu torii kapılarının her birisi kutsal ruhlara minettarlık göstergesi olarak insanların tapınağa bağışlamış olduğu bir kapı ve bu bağışlanan kapılar arka arkaya dizilmek suretiyle bir tünel haline geliyor. Sayı ne kadar fazla ise o inanışın o kadar kuvvetlendiğine inanılıyor.
